owocoweogrody.pl
Twój koszyk »
zamknij

NIESZPUŁKA ZWYCZAJNA

Dostępność: Brak

Towar niedostępny

Niedostępny

NIESZPUŁKA - WŁAŚCIWOŚCI

Cena:

30.00

Opis produktu

NIESZPUŁKA ZWYCZAJNA / NIESZPUŁKA JADALNA

MESPILUS GERMANICA

-LIŚCIE zielone, wąskoeliptyczne, długości 5-13 cm, całobrzegie, czasami drobno piłkowane, nieznacznie owłosione; jesienią przebarwiają się na żółto

-KWIATY białe, pojedyncze, na szczytach bocznych pędów, 5-płatkowe, białe, średnicy 3-5 cm. Działki kielicha długie, cienkie i ostre; kwitnie na przełomie maja / czerwca

-OWOCE JADALNE kształtu gruszkowatego lub kulistego, średnicy 2-3 cm. Na szycie owoc szeroko otwarty z wieńcem działek kielicha. Brązowo zabarwiony, jakby ordzawiony. Dojrzewają w październiku i utrzymują się na drzewie nawet do połowy zimy. Surowe owoce są bardzo twarde i cierpkie. Owoce jadalne po „ulęgnięciu” lub przemrożeniu, kiedy miąższ owoców zmieni barwę z białozielonego na brązowy. Wtedy stają się bardziej miękkie i słodsze. Przechowują się bardzo dobrze niemal przez całą zimę. Można także pozostawić je na drzewie i stopniowo zbierać, gdy skórka zacznie się marszczyć. Owoce nieszpułki w smaku przypominają nieco gruszkę lub daktyle

  • Stanowisko: słoneczne
  • Pokrój: szeroki, rozłożysty
  • Wysokość: 3-5 m
  • Szerokość: 3-5 m
  • Cechy użytkowe: roślina miododajna; kwiaty i owoce mają właściwości lecznicze; jest to najstarsze drzewo owocowe uprawiane w Europie od starożytności
  • Odporność: mrozoodporna - strefa klimatyczna 6b (-20,6 do -17,8 st C)
  • Gleba: wymaga gleb żyznych, umiarkowanie wilgotnych, ale przepuszczalnych, o odczynie od lekko kwaśnego po obojętny
  • Występowanie: gatunek naturalnie występuje w środkowej i zachodniej Azji, na Kaukazie, a także na południu Europy: Krym, Bułgaria, Grecja, Włochy, rozpowszechniony po całej Europie dzięki rzymskim wojskom
  • Zastosowanie: ogrody przydomowe, parki

 

Właściwości owoców:

  • zawierają duże ilości witaminy C, B
  • przeciwutleniacze, m.in. opóźniające procesy starzenia i zapobiegające chorobom, choćby nadciśnieniu, wspomagają także leczenie nowotworów
  • zawiera sporo błonnika, który korzystnie wpływa na pracę jelit
  • oraz wapń i potas

Zastosowanie owoców:

  • z owoców sporządza się dżemy, kompoty, galaretki, musy, marmolady (mają dużo pektyn i dobrze 'żelują'), a także wina, likiery i nalewki
  • można także spożywać je na surowo
  • stanowią dodatek do ciast i deserów

Zapytaj o produkt

:
:
:
:

Poleć znajomemu

:
:
:

Zgłoś błąd

:
:
: