NIESZPUŁKA ZWYCZAJNA
Cena:
30.00 zł
Opis produktu
NIESZPUŁKA ZWYCZAJNA / NIESZPUŁKA JADALNA
MESPILUS GERMANICA
-LIŚCIE zielone, wąskoeliptyczne, długości 5-13 cm, całobrzegie, czasami drobno piłkowane, nieznacznie owłosione; jesienią przebarwiają się na żółto
-KWIATY białe, pojedyncze, na szczytach bocznych pędów, 5-płatkowe, białe, średnicy 3-5 cm. Działki kielicha długie, cienkie i ostre; kwitnie na przełomie maja / czerwca
-OWOCE JADALNE kształtu gruszkowatego lub kulistego, średnicy 2-3 cm. Na szycie owoc szeroko otwarty z wieńcem działek kielicha. Brązowo zabarwiony, jakby ordzawiony. Dojrzewają w październiku i utrzymują się na drzewie nawet do połowy zimy. Surowe owoce są bardzo twarde i cierpkie. Owoce jadalne po „ulęgnięciu” lub przemrożeniu, kiedy miąższ owoców zmieni barwę z białozielonego na brązowy. Wtedy stają się bardziej miękkie i słodsze. Przechowują się bardzo dobrze niemal przez całą zimę. Można także pozostawić je na drzewie i stopniowo zbierać, gdy skórka zacznie się marszczyć. Owoce nieszpułki w smaku przypominają nieco gruszkę lub daktyle
- Stanowisko: słoneczne
- Pokrój: szeroki, rozłożysty
- Wysokość: 3-5 m
- Szerokość: 3-5 m
- Cechy użytkowe: roślina miododajna; kwiaty i owoce mają właściwości lecznicze; jest to najstarsze drzewo owocowe uprawiane w Europie od starożytności
- Odporność: mrozoodporna - strefa klimatyczna 6b (-20,6 do -17,8 st C)
- Gleba: wymaga gleb żyznych, umiarkowanie wilgotnych, ale przepuszczalnych, o odczynie od lekko kwaśnego po obojętny
- Występowanie: gatunek naturalnie występuje w środkowej i zachodniej Azji, na Kaukazie, a także na południu Europy: Krym, Bułgaria, Grecja, Włochy, rozpowszechniony po całej Europie dzięki rzymskim wojskom
- Zastosowanie: ogrody przydomowe, parki
Właściwości owoców:
- zawierają duże ilości witaminy C, B
- przeciwutleniacze, m.in. opóźniające procesy starzenia i zapobiegające chorobom, choćby nadciśnieniu, wspomagają także leczenie nowotworów
- zawiera sporo błonnika, który korzystnie wpływa na pracę jelit
- oraz wapń i potas
Zastosowanie owoców:
- z owoców sporządza się dżemy, kompoty, galaretki, musy, marmolady (mają dużo pektyn i dobrze 'żelują'), a także wina, likiery i nalewki
- można także spożywać je na surowo
- stanowią dodatek do ciast i deserów