ORZECH WŁOSKI P9/16
Cena:
24.33 zł
Opis produktu
ORZECH WŁOSKI
JUGLANS REGIA
-LIŚCIE naprzeciwległe, długości 25–40 cm, nieparzystopierzaste z 5–9 równowąskimi listkami, największe trzy znajdują się u szczytu i mają 10–18 cm długości i 6–8 cm szerokości, rozwijają się stosunkowo późno, na przełomie kwietnia i maja
-KWIATY męskie w postaci zwisających kotków długości 5–10 cm; żeńskie zgrupowane po dwa do pięciu na jednorocznych krótkopędach
-OWOCE JADALNE kuliste lub lekko owalne, niby pestkowiec, zewnętrzna warstwa owocni stanowi mięsistą, zieloną okrywę, łatwo odpadającą jesienią, nasiono potocznie zwane jądrem, stanowi jadalną część owocu; dojrzałe owoce orzecha włoskiego mają kształt owalny, długość 4–5 cm i średnicę 3–4 cm i powszechnie nazywane są orzechami
- Stanowisko: słoneczne
- Pokrój: rozłożysty
- Wysokość: 5-10 m
- Cechy użytkowe: bardzo popularny gatunek, zwykle rozmnażany jest z nasion, roślina szybkorosnąca, roślina lecznicza, roślina owocuje do 150–200 lat
- Odporność: mrozoodporny - strefa klimatyczna 5a (-28,9 do -26,1 st C), w czasie surowych zim może przemarzać, ale posiada duże zdolności regeneracyjne
- Gleba: żyzna, ciepła, zasobna w próchnicę, zasobna w wapń
- Cięcie: wymaga cięcia formującego w młodym wieku oraz cięcia sanitarnego i prześwietlającego w późniejszych latach
- Występowanie: Bałkany, południowo-wschodnia Europa, Azja
- Zastosowanie: pojedynczo jako soliter