owocoweogrody.pl
Twój koszyk »
zamknij

BEZ CZARNY

OWOCE zawierają:

-witaminy A, B, C

-dużo przyswajalnego cukru i potasu

 

Wyciągi z OWOCÓW mają właściwości:

-przeczyszczające

-działają napotnie

-moczopędnie

-przeciwgorączkowo

-przeciwbólowo

-odtruwająco

-słabe działanie przeciwbólowe

-są lekiem przy przeziębieniach i grypie

 

OWOCE polecane do spożycia:

-w formie suszonej

-na przetwory (nalewki, konfitury, dżemy, kisiele, soki)

-jako dodatek do potraw

-nie nadają się do spożycia na surowo !!!

 

KWIATY działają:

-moczopędnie, napotnie, przeciwgorączkowo, wykrztuśnie, wzmacniająco na naczynia krwionośne a zewnętrznie także przeciwzapalnie

-napary z kwiatów są używane przy przeziębieniach, do leczenia różnego rodzaju nieżytów i stanów zapalnych dróg oddechowych i chorób reumatycznych

-zewnętrznie naparami z kwiatów przemywa się skórę przy zapaleniach skóry, wypryskach skórnych i oparzeniach, płucze jamę ustną i gardło przy stanach zapalnych oraz przemywa oczy przy zapaleniu spojówek

-napary z kwiatów bzu czarnego przy przeziębieniach mają wielokrotnie silniejsze działanie, niż napary z lipy

-kwiaty łącznie z rumiankiem i rutą zwyczajną są używane do zmniejszenia bólów menstruacyjnych

 

KORA ma działanie:

-kora z dwu i trzyletnich gałązek w medycynie ludowej była używana jako środek moczopędny silniej działający niż kwiaty i owoce

 

PRZEPIS NA SYROP Z KWIATÓW BZU CZARNEGO

Składniki:

-ok 50 gałązek kwiatów bzu czarnego

-1 litr wody

-1 kg cukru

-40 ml soku z cytryny

Kwiaty zalewamy wodą z cukrem. Odstawiamy na 48 godzin, po czym odciskamy kwiaty a pozostały wywar zagotowujemy, zlewamy do słoików i pasteryzujemy ok 15 minut.

 

PRZEPIS NA SYROP Z OWOCÓW BZU CZARNEGO

 Składniki:

 -1 kg owoców bzu czarnego

 -1 szklanka wody

 -0,5 kg cukru

Owoce zasypujemy cukrem i dodajemy wodę. Całość gotujemy, aż do uzyskania syropu, nie dopuszczając do zbyt długiego wrzenia. Rozlewamy do słoików, przecedzając nasiona i resztki po owocach.

 

PRZEPIS NA NALEWKĘ Z OWOCÓW BZU CZARNEGO

 Składniki:

 -0,5 kg owoców bzu czarnego

 -1 szklanka wódki

Owoce zalewamy wódką i odstawiamy na tydzień. Następnie wyciskamy przez płótno i rozlewamy do butelek.