GRUSZA
GRUSZA |
||
OWOCE zawierają:
-witaminy: A, B1, B2, B6, C i PP
-bardzo dużo potasu
-także: fosfor, wapń, magnez, sód, miedź, żelazo, bor oraz jod
-kwasy owocowe (jabłkowy i cytrynowy)
-węglowodany, pektyny, błonnik i olejki eteryczne
Lecznicze właściwości OWOCÓW:
-mają właściwości przeciwgorączkowe
-miękkie, dojrzałe gruszki pobudzają trawienie i zapobiegają zaparciom
-spożywane w większych ilościach mogą nawet wywołać biegunkę
-niektóre odmiany gruszek są cierpkie i mało soczyste, bo zawierają dużo garbników, te gatunki zaleca się właśnie w leczeniu biegunek
-może również pomóc przy zapaleniu dróg moczowych, kamicy nerkowej i przy stanach zapalnych gruczołu krokowego
-sok z gruszek łagodnie obniża ciśnienie i uszczelnia naczynia włosowate
-natomiast napar ze świeżych gruszek stosowany w formie okładów przyspiesza gojenie się ran i owrzodzeń
-w medycynie ludowej napar z gruszek stosuje się przy przeziębieniach, bólach głowy, migrenie, uporczywym kaszlu i gorączce
-poza tym jedzenie gruszek zaleca się ludziom z nadciśnieniem tętniczym i problemami trawiennymi
-w gruszkach występują bowiem komórki kamienne – twarde cząstki miąższu – które wspomagają perystaltykę jelit
-także ze względu na tę właściwość, gruszki to dobre owoce na odchudzanie
-ze względu na obecność boru w gruszkach, ich spożywanie ma dobry wpływ na działanie naszego mózgu, bor pobudza szare komórki do wytężonej pracy oraz poprawia koncentrację
-pierwiastek ten jest również odpowiedzialny za procesy związane z transportem wapnia w organizmie, zapobiega ubytkom wapnia w kościach, dlatego dojrzałe gruszki powinny jak najczęściej gościć na stole osób narażonych na osteoporozę
-poza tym jako jeden z niewielu owoców gruszka zawiera jod, który pozytywnie wpływa na funkcjonowanie tarczycy
Wykorzystanie OWOCÓW:
-na surowo
-w formie suszonej
-na przetwory (dżemy, soki, kompoty)