owocoweogrody.pl
Twój koszyk »
zamknij

GRUSZA

OWOCE zawierają:

-witaminy: A, B1, B2, B6, C i PP

-bardzo dużo potasu

-także: fosfor, wapń, magnez, sód, miedź, żelazo, bor oraz jod

-kwasy owocowe (jabłkowy i cytrynowy)

-węglowodany, pektyny, błonnik i olejki eteryczne

 

Lecznicze właściwości OWOCÓW:

-mają właściwości przeciwgorączkowe

-miękkie, dojrzałe gruszki pobudzają trawienie i zapobiegają zaparciom

-spożywane w większych ilościach mogą nawet wywołać biegunkę

-niektóre odmiany gruszek są cierpkie i mało soczyste, bo zawierają dużo garbników, te gatunki zaleca się właśnie w leczeniu biegunek

-może również pomóc przy zapaleniu dróg moczowych, kamicy nerkowej i przy stanach zapalnych gruczołu krokowego

-sok z gruszek łagodnie obniża ciśnienie i uszczelnia naczynia włosowate

-natomiast napar ze świeżych gruszek stosowany w formie okładów przyspiesza gojenie się ran i owrzodzeń

-w medycynie ludowej napar z gruszek stosuje się przy przeziębieniach, bólach głowy, migrenie, uporczywym kaszlu i gorączce

-poza tym jedzenie gruszek zaleca się ludziom z nadciśnieniem tętniczym i problemami trawiennymi

-w gruszkach występują bowiem komórki kamienne – twarde cząstki miąższu – które wspomagają perystaltykę jelit

-także ze względu na tę właściwość, gruszki to dobre owoce na odchudzanie

-ze względu na obecność boru w gruszkach, ich spożywanie ma dobry wpływ na działanie naszego mózgu, bor pobudza szare komórki do wytężonej pracy oraz poprawia koncentrację

-pierwiastek ten jest również odpowiedzialny za procesy związane z transportem wapnia w organizmie, zapobiega ubytkom wapnia w kościach, dlatego dojrzałe gruszki powinny jak najczęściej gościć na stole osób narażonych na osteoporozę

-poza tym jako jeden z niewielu owoców gruszka zawiera jod, który pozytywnie wpływa na funkcjonowanie tarczycy

 

Wykorzystanie OWOCÓW:

-na surowo

-w formie suszonej

-na przetwory (dżemy, soki, kompoty)