JAŁOWIEC
JAŁOWIEC |
||
Zastosowanie OWOCÓW jałowca:
-szyszkojagody jałowca są cenione w kuchni ze względu na korzenny, żywiczny i gorzkawo-słodki smak oraz balsamiczny aromat, a także z powodu pobudzania apetytu
-są zbyt gorzkie, by zjadać je na surowo i w kuchni wykorzystywane są tylko suszone
-aby uwolnić aromat, zwykle zgniata się je przed użyciem (przechowywane są w całości, ponieważ po sproszkowaniu szybko tracą zapach)
OWOCE jałowca polecane są do:
-przyprawiania potraw ciężkostrawnych, tłustych i powodujących wzdęcia
-stosuje się je do mięs (szczególnie tych o wyrazistym smaku, jak dziczyzna i dzikie ptactwo), sosów, marynat, nadzień i pasztetów
-są stosowane także jako dodatek do kapusty, także kiszonej oraz buraków ćwikłowych, często dodawane są do bigosu
-wraz z kolendrą używane są do peklowania mięsa
-zmielone szyszkojagody wchodzą w skład różnych mieszanek przypraw
-ich aromat zaleca się łączyć z pietruszką, tymiankiem, liśćmi laurowymi i czosnkiem
-ze względu na wysoką zawartość cukrów i silny aromat szyszkojagody są wykorzystywane jako surowiec do fermentacji
-są głównym składnikiem piwa kozicowego warzonego na Mazowszu i Kujawach
-z szyszkojagód jałowca robi się jałowcówkę w Polsce
Wykorzstanie DREWNA:
-w dymie z drewna i igliwia jałowca pospolitego wędzi się wędliny i ryby
Przeciwskazania:
-ze względu na silne działanie drażniące i poronne – jałowca także jako przyprawy nie mogą stosować kobiety w ciąży i osoby z chorym przewodem pokarmowym i nerkami
-do potraw nie należy dodawać więcej niż kilku szyszkojagód jednorazowo, ponieważ stosując je w większych ilościach, można uszkodzić nerki, a nawet odnotowano przypadki zatruć śmiertelnych