owocoweogrody.pl
Twój koszyk »
zamknij

JAŁOWIEC

Zastosowanie OWOCÓW jałowca:

-szyszkojagody jałowca są cenione w kuchni ze względu na korzenny, żywiczny i gorzkawo-słodki smak oraz balsamiczny aromat, a także z powodu pobudzania apetytu

-są zbyt gorzkie, by zjadać je na surowo i w kuchni wykorzystywane są tylko suszone

-aby uwolnić aromat, zwykle zgniata się je przed użyciem (przechowywane są w całości, ponieważ po sproszkowaniu szybko tracą zapach)

 

OWOCE jałowca polecane są do:

-przyprawiania potraw ciężkostrawnych, tłustych i powodujących wzdęcia

-stosuje się je do mięs (szczególnie tych o wyrazistym smaku, jak dziczyzna i dzikie ptactwo), sosów, marynat, nadzień i pasztetów

-są stosowane także jako dodatek do kapusty, także kiszonej oraz buraków ćwikłowych, często dodawane są do bigosu

-wraz z kolendrą używane są do peklowania mięsa

-zmielone szyszkojagody wchodzą w skład różnych mieszanek przypraw

-ich aromat zaleca się łączyć z pietruszką, tymiankiem, liśćmi laurowymi i czosnkiem

-ze względu na wysoką zawartość cukrów i silny aromat szyszkojagody są wykorzystywane jako surowiec do fermentacji

-są głównym składnikiem piwa kozicowego warzonego na Mazowszu i Kujawach

-z szyszkojagód jałowca robi się jałowcówkę w Polsce

 

Wykorzstanie DREWNA:

-w dymie z drewna i igliwia jałowca pospolitego wędzi się wędliny i ryby

 

Przeciwskazania:

-ze względu na silne działanie drażniące i poronne – jałowca także jako przyprawy nie mogą stosować kobiety w ciąży i osoby z chorym przewodem pokarmowym i nerkami

-do potraw nie należy dodawać więcej niż kilku szyszkojagód jednorazowo, ponieważ stosując je w większych ilościach, można uszkodzić nerki, a nawet odnotowano przypadki zatruć śmiertelnych