owocoweogrody.pl
Twój koszyk »
zamknij

  • CHOINA KANADYJSKA P9, stanowisko: słoneczne, pokrój: stożkowy, wysokość docelowa: powyżej 15 m, pora owocowania: IX-X, cechy użytkowe: niejadalne, pora kwitnienia: IV-V, dekoracyjne z: igieł, strefa klimatyczna: 5a (-28,9 do -26,1 st C), pojemnik: P9 - 0,5 litra, wysokość sadzonki: 10-20 cm Cena: 19.15
    sztuk: 1
  • RÓŻA DART'S DEFENDER 'DEFENDER' C2, stanowisko: słoneczne, pokrój: kulisty, wysokość docelowa: 1-2 m, pora owocowania: VIII-IX, cechy użytkowe: jadalne, pora kwitnienia: V-VI, dekoracyjne z: liści / kwiatów / owoców, strefa klimatyczna: 5a (-28,9 do -26,1 st C), pojemnik: C2 - 2 litry, wysokość sadzonki: 20-40 cm Cena: 36.00
    sztuk: 1
  • CIS POSPOLITY 'DAVID' P9, stanowisko: słoneczne, pokrój: kolumnowy, wysokość docelowa: 2-3 m, pora owocowania: nie zawiązuje, cechy użytkowe: trujące !!!, pora kwitnienia: brak kwietnienia, dekoracyjne z: igieł, strefa klimatyczna: 6a (-23,3 do -20,6 st C), pojemnik: P9 - 0,5 litra, wysokość sadzonki: 5-15 cm Cena: 16.36
    sztuk: 1
  • BUKSZPAN WIECZNIEZIELONY C2, stanowisko: słoneczne, pokrój: jajowaty, wysokość docelowa: 3-5 m, pora owocowania: IX-X, cechy użytkowe: trujące !!!, pora kwitnienia: V-VI, dekoracyjne z: liści, strefa klimatyczna: 6a (-23,3 do -20,6 st C), pojemnik: C2 - 2 litry, wysokość sadzonki: 20-40 cm Cena: 30.80
    sztuk: 1
  • HORTENSJA BUKIETOWA 'GRANDIFLORA' C2, stanowisko: słoneczne, pokrój: przewisający, wysokość docelowa: 2-3 m, pora owocowania: IX-X, cechy użytkowe: niejadalne, pora kwitnienia: VII-VIII, dekoracyjne z: liści / kwiatów, strefa klimatyczna: 5a (-28,9 do -26,1 st C), pojemnik: C2 - 2 litry, wysokość sadzonki: 20-40 cm Cena: 45.00
    sztuk: 1
  • CYPRYSIK LAWSONA 'COLUMNARIS' P9, stanowisko: słoneczne, pokrój: kolumnowy, wysokość docelowa: 3-5 m, pora owocowania: nie zawiązuje, cechy użytkowe: niejadalne, pora kwitnienia: brak kwietnienia, dekoracyjne z: igieł, strefa klimatyczna: 6a (-23,3 do -20,6 st C), pojemnik: P9 - 0,5 litra, wysokość sadzonki: 10-20 cm Cena: 18.70
    sztuk: 1
  • BUKSZPAN DROBNOLISTNY 'FAULKNER' C2, stanowisko: słoneczne, pokrój: kulisty, wysokość docelowa: 1-2 m, pora owocowania: X-XI, cechy użytkowe: trujące !!!, pora kwitnienia: VI-VII, dekoracyjne z: liści, strefa klimatyczna: 6a (-23,3 do -20,6 st C), pojemnik: C2 - 2 litry, wysokość sadzonki: 20-40 cm Cena: 30.80
    sztuk: 1
  • HORTENSJA BUKIETOWA 'GRANDIFLORA' P9, stanowisko: słoneczne, pokrój: przewisający, wysokość docelowa: 2-3 m, pora owocowania: IX-X, cechy użytkowe: niejadalne, pora kwitnienia: VII-VIII, dekoracyjne z: kwiatów, strefa klimatyczna: 5a (-28,9 do -26,1 st C), pojemnik: P9 - 0,5 litra, wysokość sadzonki: 10-20 cm Cena: 17.03
    sztuk: 1
zobacz koszyk Wartość: 213.84

PIGWOWIEC

OWOCE pigwowca zawierają:

-cenne kwasy organiczne (jabłkowy, winowy, bursztynowy, cytrynowy, chinowy, chlorogenowy, kawowy, fumarowy i inne)

-flawonoidy (zapobiegają kruchości naczyń włosowatych i poprawiają krążenie krwi)

-pektyny (regulują prace przewodu pokarmowego)

-garbniki

-fenole

-witaminy (witamina C, B1, B2)

-antocyjany

-błonnik (do 5 %)

-cukry (do 15%)

-składniki mineralne, tj.: magnez, miedź, cynk, żelazo, molibden, bor, nikiel, tytan, glin i mangan

 

OWOCE wykorzystuje się:

-do przygotowywania powideł, konfitur, marmolad, dżemów, kompotów i galaretek

-pokrojone w plastry owoce pigwowca i zasypane cukrem tzw. krajanka są wspaniałym dodatkiem do herbaty i ciast

-na nalewki (pigwowcówka - czyli nalewka z pigwowca - najlepsza polska nalewka o niepowtarzalnym aromacie i smaku)

-do suszenia

-do herbaty (zamiast cytryny)

-po ugotowaniu lub upieczeniu jako dodatek do dziczyzny i potraw mięsnych

-dawniej owoce wkładano do szafy z bielizną, aby nadać jej charakterystyczny przyjemny zapach

 

NASIONA pigwowca zawierają:

-amigdalinę

-śluzy

 

NASIONA wykorzystuje się do:

-sporządzania naparu (przy czym zalane wrzątkiem nasiona pozostawiamy na kilka godzin)

-napar stososujemy przy nieżycie przewodu pokarmowego i gardła, przy chrypce, do pielęgnowania skóry podrażnionej i suchej oraz jako okłady na suche rany

 

PRZEPIS NA SOK Z PIGWOWCA BEZ PASTERYZACJI

Składniki: 

-3kg owoców

-2kg cukru

-2 słoje 3 litrowe

 

Owoce dokładnie myjemy i obsuszamy ręcznikiem. Kroimy na ćwiartki i pozbywamy się gniazd nasiennych i pestek. Następnie kroimy jeszcze drobniej i wrzucamy do słoja zasypując cukrem. Przykrywamy ściereczką i czekamy aż owoce puszczą sok, od czasu do czasu potrząsając słojem. Przelewamy owoce przez sito w 3 dniu od nastawienia. Potem przelewamy do słoiczków, dodatkowo można je zabezpieczyć i wstawić do lodówki.

 

PRZEPIS NA NALEWKĘ Z PIGWOWCA

Składniki:

-1kg dojrzałych owoców

-1,5 litra wódki 40%

-1 szklanka cukru

-5 łyżek miodu

-sok z pomarańczy

Pokrojone owoce zalewamy wódką i odstawiamy na 2 tygodnie. Następnie zlewamy alkohol do innego naczynia, a owoce zasypujemy cukrem i pozostawiamy na kilka dni aż cukier się rozpuści, w tym czasie można mieszać całość aby przyspieszyć proces. Następnie łączymy alkohol z owocami, dodajemy miód oraz sok z pomarańczy i odstawiamy na kolejne 2-3 tygodnie. Po tym czasie filtrujemy nalewkę i rozlewamy do butelek. Na koniec odstawiamy na 2-3 miesiące aby nalewka z pigwowca dojrzała.