PIGWOWIEC
PIGWOWIEC |
||
OWOCE pigwowca zawierają:
-cenne kwasy organiczne (jabłkowy, winowy, bursztynowy, cytrynowy, chinowy, chlorogenowy, kawowy, fumarowy i inne)
-flawonoidy (zapobiegają kruchości naczyń włosowatych i poprawiają krążenie krwi)
-pektyny (regulują prace przewodu pokarmowego)
-garbniki
-fenole
-witaminy (witamina C, B1, B2)
-antocyjany
-błonnik (do 5 %)
-cukry (do 15%)
-składniki mineralne, tj.: magnez, miedź, cynk, żelazo, molibden, bor, nikiel, tytan, glin i mangan
OWOCE wykorzystuje się:
-do przygotowywania powideł, konfitur, marmolad, dżemów, kompotów i galaretek
-pokrojone w plastry owoce pigwowca i zasypane cukrem tzw. krajanka są wspaniałym dodatkiem do herbaty i ciast
-na nalewki (pigwowcówka - czyli nalewka z pigwowca - najlepsza polska nalewka o niepowtarzalnym aromacie i smaku)
-do suszenia
-do herbaty (zamiast cytryny)
-po ugotowaniu lub upieczeniu jako dodatek do dziczyzny i potraw mięsnych
-dawniej owoce wkładano do szafy z bielizną, aby nadać jej charakterystyczny przyjemny zapach
NASIONA pigwowca zawierają:
-amigdalinę
-śluzy
NASIONA wykorzystuje się do:
-sporządzania naparu (przy czym zalane wrzątkiem nasiona pozostawiamy na kilka godzin)
-napar stososujemy przy nieżycie przewodu pokarmowego i gardła, przy chrypce, do pielęgnowania skóry podrażnionej i suchej oraz jako okłady na suche rany
PRZEPIS NA SOK Z PIGWOWCA BEZ PASTERYZACJI
Składniki:
-3kg owoców
-2kg cukru
-2 słoje 3 litrowe
Owoce dokładnie myjemy i obsuszamy ręcznikiem. Kroimy na ćwiartki i pozbywamy się gniazd nasiennych i pestek. Następnie kroimy jeszcze drobniej i wrzucamy do słoja zasypując cukrem. Przykrywamy ściereczką i czekamy aż owoce puszczą sok, od czasu do czasu potrząsając słojem. Przelewamy owoce przez sito w 3 dniu od nastawienia. Potem przelewamy do słoiczków, dodatkowo można je zabezpieczyć i wstawić do lodówki.
PRZEPIS NA NALEWKĘ Z PIGWOWCA
Składniki:
-1kg dojrzałych owoców
-1,5 litra wódki 40%
-1 szklanka cukru
-5 łyżek miodu
-sok z pomarańczy
Pokrojone owoce zalewamy wódką i odstawiamy na 2 tygodnie. Następnie zlewamy alkohol do innego naczynia, a owoce zasypujemy cukrem i pozostawiamy na kilka dni aż cukier się rozpuści, w tym czasie można mieszać całość aby przyspieszyć proces. Następnie łączymy alkohol z owocami, dodajemy miód oraz sok z pomarańczy i odstawiamy na kolejne 2-3 tygodnie. Po tym czasie filtrujemy nalewkę i rozlewamy do butelek. Na koniec odstawiamy na 2-3 miesiące aby nalewka z pigwowca dojrzała.