owocoweogrody.pl
Twój koszyk »
zamknij

PIGWOWIEC

OWOCE pigwowca zawierają:

-cenne kwasy organiczne (jabłkowy, winowy, bursztynowy, cytrynowy, chinowy, chlorogenowy, kawowy, fumarowy i inne)

-flawonoidy (zapobiegają kruchości naczyń włosowatych i poprawiają krążenie krwi)

-pektyny (regulują prace przewodu pokarmowego)

-garbniki

-fenole

-witaminy (witamina C, B1, B2)

-antocyjany

-błonnik (do 5 %)

-cukry (do 15%)

-składniki mineralne, tj.: magnez, miedź, cynk, żelazo, molibden, bor, nikiel, tytan, glin i mangan

 

OWOCE wykorzystuje się:

-do przygotowywania powideł, konfitur, marmolad, dżemów, kompotów i galaretek

-pokrojone w plastry owoce pigwowca i zasypane cukrem tzw. krajanka są wspaniałym dodatkiem do herbaty i ciast

-na nalewki (pigwowcówka - czyli nalewka z pigwowca - najlepsza polska nalewka o niepowtarzalnym aromacie i smaku)

-do suszenia

-do herbaty (zamiast cytryny)

-po ugotowaniu lub upieczeniu jako dodatek do dziczyzny i potraw mięsnych

-dawniej owoce wkładano do szafy z bielizną, aby nadać jej charakterystyczny przyjemny zapach

 

NASIONA pigwowca zawierają:

-amigdalinę

-śluzy

 

NASIONA wykorzystuje się do:

-sporządzania naparu (przy czym zalane wrzątkiem nasiona pozostawiamy na kilka godzin)

-napar stososujemy przy nieżycie przewodu pokarmowego i gardła, przy chrypce, do pielęgnowania skóry podrażnionej i suchej oraz jako okłady na suche rany

 

PRZEPIS NA SOK Z PIGWOWCA BEZ PASTERYZACJI

Składniki: 

-3kg owoców

-2kg cukru

-2 słoje 3 litrowe

 

Owoce dokładnie myjemy i obsuszamy ręcznikiem. Kroimy na ćwiartki i pozbywamy się gniazd nasiennych i pestek. Następnie kroimy jeszcze drobniej i wrzucamy do słoja zasypując cukrem. Przykrywamy ściereczką i czekamy aż owoce puszczą sok, od czasu do czasu potrząsając słojem. Przelewamy owoce przez sito w 3 dniu od nastawienia. Potem przelewamy do słoiczków, dodatkowo można je zabezpieczyć i wstawić do lodówki.

 

PRZEPIS NA NALEWKĘ Z PIGWOWCA

Składniki:

-1kg dojrzałych owoców

-1,5 litra wódki 40%

-1 szklanka cukru

-5 łyżek miodu

-sok z pomarańczy

Pokrojone owoce zalewamy wódką i odstawiamy na 2 tygodnie. Następnie zlewamy alkohol do innego naczynia, a owoce zasypujemy cukrem i pozostawiamy na kilka dni aż cukier się rozpuści, w tym czasie można mieszać całość aby przyspieszyć proces. Następnie łączymy alkohol z owocami, dodajemy miód oraz sok z pomarańczy i odstawiamy na kolejne 2-3 tygodnie. Po tym czasie filtrujemy nalewkę i rozlewamy do butelek. Na koniec odstawiamy na 2-3 miesiące aby nalewka z pigwowca dojrzała.