ŚLIWA
ŚLIWA TARNINA |
ŚLIWA |
|
ŚLIWA TARNINA:
Owoce zawierają:
-antocyjany
-związki cukrowe
-pektyny
-kwasy organiczne
-fitosterol
-sole mineralne
-witaminę C
-garbniki (mają działanie zapierające, przeciwbakteryjne, przeciwzapalne - podobnie jak jagody)
Właściwości owoców:
-wskazane są w przebiegu łagodnych biegunek, a także w stanach zapalnych jelit i żołądka
-dawniej wywaru z owoców używano do płukania jamy ustnej i gardła, podawało się go również w krwotokach wewnętrznych
-owoce tarniny znalazły również zastosowanie w kosmetyce
Właściwości kwiatów:
-stosuje się w stanach zapalnych dróg moczowych (dzieki flawonoidom działaja moczopędnie i usuwają z organizmu szkodliwe produkty przemiany materii)
-mają również lekkie działanie przeczyszczające - przeciwne działanie jak owoce tarniny
Zastosowanie owoców:
-do bezpośredniego spożycia nadają się po przemrożeniu – stają się wówczas znacznie bardziej słodkie, gdyż zmniejsza się w nich zawartość kwasów i garbników
-PESTKI OWOCÓW TARNINY zawierają cyjanowodór (kwas pruski) - który moze dopowadzić do zatucia, dlatego nie powinno się ich spożywać !!!
-doskonale nadają się na przetwory domowe (soki, dżemy, konfitury, kompoty, alkohole: wina i lecznicze nalewki - tarninówka)
PRZEPIS NA NALEWKĘ Z TARNINY - TARNINÓWKĘ
Składniki:
-1 kg owoców tarniny (umytych i wydrylowanych, zebranych po przymrozkach lub zmrożonych wcześniej w zamrażarce)
-0,5 l wódki (40%)
-0,5 l spirytusu (96%)
Owoce zalewamy alkoholem i odstawiamy na miesiąc w ciepłe miejsce. Co kilka dni potrząsamy. Po upływie miesiąca zlewamy alkohol i wstawiamy go do lodówki. Owoce zasypujemy szkalnką cukru i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż wytworzy się syrop.
Nastepnie łączymy syrop z alkoholem, mieszamy i odstawiamy na tydzień. Nastepnie przecedzamy, zlewamy do butelek i odstawiamy na 3 miesiące.
Doskonałe dodatki do nalwki z tarniny to: jałowiec, mgoździki, dereń, śliwki i rodzynki.