owocoweogrody.pl
Twój koszyk »
zamknij

NIESZPUŁKA

Właściwości OWOCÓW:

-zawierają naturalne antyoksydanty, które zapobiegają chorobom nowotworowym

-mają kilka razy więcej wapnia, potasu, fosforu i magnezu niż jabłka

-mają bardzo dużo błonnika, żelaza i witaminy C

 

Zastosowanie OWOCÓW:

-niegdyś owoców i herbatek z młodych liści używano jako środków regulujących pracę jelit, czyszczących krew i działających moczopędnie, a także leczących zapalenie jamy ustnej i gardła

-liści (zawierają sporo garbników, dlatego są dobre na kłopoty z jelitami) używano do garbowania skór

-niedojrzałych owoców dodawano do klarowania moszczu przy wyrobie wina, cydru i gruszecznika ("perry") - taki dodatek znacznie przedłużał trwałość typowo sezonowych trunków

 

Wykorzystanie OWOCÓW:

-po zerwaniu z drzewa owoce nieszpułki nadają się na przetwory: musy, marmolady, dżemy i galaretki (owoce mają dużo pektyn i dobrze "żelują), a także wina, likiery i nalewki

-miąższu można też używać np. jako sosu do deserów, czy do koktajlów

-ciekawy w smaku jest także kompot z nieszpułki

-na przetwory można użyć samej nieszpułki lub dorzucić coś o wyrazistszym smaku - śliwki, czarny bez, jabłka, pigwy, jarzębinę, różę, wiśnię

 

Aby zjeść OWOCE na surowo trzeba:

-Zerwać ładne, nieuszkodzone owoce (przed lub po lekkim przymrozku) – we wrześniu lub październiku

-Zamoczyć same ogonki w rozworze wody z solą

-Ułożyć owoce na tacy, tak by się nie dotykały, najlepiej ogonkami do góry

-Wstawić do chłodnego i suchego pomieszczenia (1-150 C)

-Po 2-4 tygodniach owoce brązowieją i stają się miękkie, to znak, że nadają już do jedzenia na surowo

-Zjada się środek owoców, odrzucając skórkę

 

PRZEPIS NA WYTWORNY DŻEM Z NIESZPUŁKI

Składniki:

-1 kg owoców nieszpułki

-35 dag cukru

-cynamon

Owoce nieszpułki pozbawiamy kielichów i gotujemy w małej ilości wody. Rozgotowane przecieramy przez sito. Dodajemy cukru (w proporcji 1:3) i cynamonu do smaku, po czym gotujemy ponownie w małej ilości wody, od czasu do czasu mieszając. Wrzący mus (gdy nabierze konsystencji powideł) przekładamy do przelanych wrzątkiem słoików i zamykamy na gorąco.