NIESZPUŁKA
NIESZPUŁKA |
||
Właściwości OWOCÓW:
-zawierają naturalne antyoksydanty, które zapobiegają chorobom nowotworowym
-mają kilka razy więcej wapnia, potasu, fosforu i magnezu niż jabłka
-mają bardzo dużo błonnika, żelaza i witaminy C
Zastosowanie OWOCÓW:
-niegdyś owoców i herbatek z młodych liści używano jako środków regulujących pracę jelit, czyszczących krew i działających moczopędnie, a także leczących zapalenie jamy ustnej i gardła
-liści (zawierają sporo garbników, dlatego są dobre na kłopoty z jelitami) używano do garbowania skór
-niedojrzałych owoców dodawano do klarowania moszczu przy wyrobie wina, cydru i gruszecznika ("perry") - taki dodatek znacznie przedłużał trwałość typowo sezonowych trunków
Wykorzystanie OWOCÓW:
-po zerwaniu z drzewa owoce nieszpułki nadają się na przetwory: musy, marmolady, dżemy i galaretki (owoce mają dużo pektyn i dobrze "żelują), a także wina, likiery i nalewki
-miąższu można też używać np. jako sosu do deserów, czy do koktajlów
-ciekawy w smaku jest także kompot z nieszpułki
-na przetwory można użyć samej nieszpułki lub dorzucić coś o wyrazistszym smaku - śliwki, czarny bez, jabłka, pigwy, jarzębinę, różę, wiśnię
Aby zjeść OWOCE na surowo trzeba:
-Zerwać ładne, nieuszkodzone owoce (przed lub po lekkim przymrozku) – we wrześniu lub październiku
-Zamoczyć same ogonki w rozworze wody z solą
-Ułożyć owoce na tacy, tak by się nie dotykały, najlepiej ogonkami do góry
-Wstawić do chłodnego i suchego pomieszczenia (1-150 C)
-Po 2-4 tygodniach owoce brązowieją i stają się miękkie, to znak, że nadają już do jedzenia na surowo
-Zjada się środek owoców, odrzucając skórkę
PRZEPIS NA WYTWORNY DŻEM Z NIESZPUŁKI
Składniki:
-1 kg owoców nieszpułki
-35 dag cukru
-cynamon
Owoce nieszpułki pozbawiamy kielichów i gotujemy w małej ilości wody. Rozgotowane przecieramy przez sito. Dodajemy cukru (w proporcji 1:3) i cynamonu do smaku, po czym gotujemy ponownie w małej ilości wody, od czasu do czasu mieszając. Wrzący mus (gdy nabierze konsystencji powideł) przekładamy do przelanych wrzątkiem słoików i zamykamy na gorąco.