CZEREŚNIA
CZEREŚNIA |
||
OWOCE zawierają:
-moc witamin: A, B1, B2, B3, B5, B6, B12, C, K, P
-oraz dużo odżywczych składników mineralnych: jod, potas, wapń, żelazo, magnez, fosfor, sód, cynk, selen, pektyny i flawonoidy
Zalecane są przy:
-zapaleniu dróg oddechowych
-chorobach nerek i serca
-kłopotach żołądkowych
-reumatyzmie
-odchudzaniu
-ogólnym osłabieniu organizmu
Zalety jedzenia OWOCÓW:
-oczyszczają organizm z toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii
-przyczyniają się do zwiększenia odporności na infekcje
-działają przeciwzapalnie i wzmacniająco na ściany naczyń krwionośnych
-przyczyniają się do usuwania z organizmu nadmiaru soli, dzięki czemu korzystnie wpływają na układ krążenia oraz nerki
-działają przeciwreumatycznie i sklerotycznie
-zmniejszają ilość kwasu moczowego we krwi, dlatego polecane są osobom z dną moczową oraz tym, którzy chcą się jej ustrzec
-zapobiegają anemii
-regulują apetyt, i dlatego polecane są dla niejadków
-neutralizują działanie wolnych rodników i dzięki temu, opóźniają procesy starzenia się skóry
-zapobiegają tworzeniu się zmarszczek
-odżywiają cebulki włosowe, pobudzając wzrost włosów
-są bezpieczne dla osób z cukrzycą, ponieważ mają niski indeks glikemiczny
-dodają energii osobom słabym i wyczerpanym
Lecznicze właściwości mają:
-pestki (pozyskiwany jest z nich olejek)
-szypułka, czyli ogonek (przygotowuje się napary i herbatki, które są sprawdzonym lekiem w walce z zapaleniem dróg moczowych, pęcherza moczowego i nerek)
-żywica, która wycieka z drzewa (żywica z drzewa rozpuszczona w winie jest skuteczna w walce z kaszlem)
Wykorzystanie OWOCÓW:
-na surowo
-na przetwory (kompoty, konfitury, napoje, wina i koncentraty)
-znajdują także dobre zastosowanie w kompozycji z delikatnym mięsem (np. królikiem) czy z wyrazistymi sałatkami (np. w kombinacji z rukolą i serem kozim)