owocoweogrody.pl
Twój koszyk »
zamknij

CZEREŚNIA

OWOCE zawierają:

-moc witamin: A, B1, B2, B3, B5, B6, B12, C, K, P

-oraz dużo odżywczych składników mineralnych: jod, potas, wapń, żelazo, magnez, fosfor, sód, cynk, selen, pektyny i flawonoidy

 

Zalecane są przy:

-zapaleniu dróg oddechowych

-chorobach nerek i serca

-kłopotach żołądkowych

-reumatyzmie

-odchudzaniu

-ogólnym osłabieniu organizmu

 

Zalety jedzenia OWOCÓW:

-oczyszczają organizm z toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii

-przyczyniają się do zwiększenia odporności na infekcje

-działają przeciwzapalnie i wzmacniająco na ściany naczyń krwionośnych

-przyczyniają się do usuwania z organizmu nadmiaru soli, dzięki czemu korzystnie wpływają na układ krążenia oraz nerki

-działają przeciwreumatycznie i sklerotycznie

-zmniejszają ilość kwasu moczowego we krwi, dlatego polecane są osobom z dną moczową oraz tym, którzy chcą się jej ustrzec

-zapobiegają anemii

-regulują apetyt, i dlatego polecane są dla niejadków

-neutralizują działanie wolnych rodników i dzięki temu, opóźniają procesy starzenia się skóry

-zapobiegają tworzeniu się zmarszczek

-odżywiają cebulki włosowe, pobudzając wzrost włosów

-są bezpieczne dla osób z cukrzycą, ponieważ mają niski indeks glikemiczny

-dodają energii osobom słabym i wyczerpanym

 

Lecznicze właściwości mają:

-pestki (pozyskiwany jest z nich olejek)

-szypułka, czyli ogonek (przygotowuje się napary i herbatki, które są sprawdzonym lekiem w walce z zapaleniem dróg moczowych, pęcherza moczowego i nerek)

-żywica, która wycieka z drzewa (żywica z drzewa rozpuszczona w winie jest skuteczna w walce z kaszlem)

 

Wykorzystanie OWOCÓW:

-na surowo

-na przetwory (kompoty, konfitury, napoje, wina i koncentraty)

-znajdują także dobre zastosowanie w kompozycji z delikatnym mięsem (np. królikiem) czy z wyrazistymi sałatkami (np. w kombinacji z rukolą i serem kozim)