owocoweogrody.pl
Twój koszyk »
zamknij

ŻURAWINA

Właściwości owoców:

  • składają się w 88% z wody
  • są bogatym źródłem błonnika, karotenu, witamin C, B1, B2, B6, E oraz licznych soli mineralnych (sód, potas, fosfor, wapń, magnez, jod i żelazo), flawonoidów, które pełnią funkcję przeciwutleniaczy i garbników
  • za cierpko-słodki smak odpowiadają kwasy: cytrynowy i jabłkowy, zaś kwas benzoesowy jest naturalnym konserwantem, sprawia on że owoce długo zachowują świeżość

Właściwości lecznicze:

  • wykazuje działanie antybakteryjne i pomaga w zwalczaniu infekcji dróg moczowych
  • ma zastosowanie w leczeniu chorób nerek i pęcherza moczowego
  • picie dużej ilości soku żurawinowego zapobiega powstawaniu kamieni nerkowych
  • pomaga także zwalczać bakterie przyczyniające się do próchnicy zębów i choroby dziąseł oraz wywołujące chorobę wrzodową żołądka
  • picie soku żurawinowego może też zmniejszyć ryzyko miażdżycy i chorób układu krążenia