ŻURAWINA
Właściwości owoców:
- składają się w 88% z wody
- są bogatym źródłem błonnika, karotenu, witamin C, B1, B2, B6, E oraz licznych soli mineralnych (sód, potas, fosfor, wapń, magnez, jod i żelazo), flawonoidów, które pełnią funkcję przeciwutleniaczy i garbników
- za cierpko-słodki smak odpowiadają kwasy: cytrynowy i jabłkowy, zaś kwas benzoesowy jest naturalnym konserwantem, sprawia on że owoce długo zachowują świeżość
Właściwości lecznicze:
- wykazuje działanie antybakteryjne i pomaga w zwalczaniu infekcji dróg moczowych
- ma zastosowanie w leczeniu chorób nerek i pęcherza moczowego
- picie dużej ilości soku żurawinowego zapobiega powstawaniu kamieni nerkowych
- pomaga także zwalczać bakterie przyczyniające się do próchnicy zębów i choroby dziąseł oraz wywołujące chorobę wrzodową żołądka
- picie soku żurawinowego może też zmniejszyć ryzyko miażdżycy i chorób układu krążenia